I am a writer/therapist who is fascinated by the light and the dark side of life
For English see underneath. De vraag: Waar gaat het over? houdt me bezig zover mijn herinnering terug gaat. Mijn leven begon net voor de Tweede Wereldoorlog aan de rand van Amsterdam. Het betekende op vroege leeftijd geconfronteerd worden met geweld. Mijn vader kwam met kapotte zenuwen terug van de slag bij de Afsluitdijk en is daar nooit van hersteld. Hij stierf toen hij 53 was in een psychiatrische inrichting.
Zijn gekte heeft mijn leven bepaald in de zin dat ik immens nieuwsgierig ben geworden naar de bedoeling van hier op aarde zijn. In de praktijk beketende dit veel lezen, luisteren naar mensen, in de journalistiek terecht komen en ontdekken dat hoe meer je weet en schrijft hoe meer vragen zich aandienen.
De liefdesrelaties in mijn leven waren zo problematisch dat ik samen met mijn echtgenoot in therapie terecht kwam. Daar ontdekte ik hoe ingewikkeld menselijke verhoudingen in elkaar zitten. Ik dacht dat ik met mijn bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen voor mijn leven in staat moest zijn om gelukkig te worden. Maar ik had buiten de kracht van emoties gerekend. Verstand kan niet op tegen boosheid, pijn, onvervulde verlangens en verdriet.
Na mijn scheiding - dank zij therapie - ontdekte ik de kracht van meditatie. Vijf jaar volgde ik de School voor Praktische Filosofie, waar ik leerde hoe wezenlijk het is om in het Hier-En-Nu te zijn en te geloven dat het om Liefde met een grote L gaat. Tot mijn verlangen naar gewoon liefde voor en van mensen zo groot werd, dat ik weer op zoek ging en Gestalt therapie vond. Het wonder is dat ik precies kreeg wat ik zocht, omdat Gestalt zowel over het Hier-En-Nu beleven gaat, als over contact met mensen maken.
Gestalt bleek en blijkt nog altijd mijn ding te zijn. Na mijn opleiding startte ik in 1988 mijn eigen praktijk in Amsterdam. Vooral groepen fascineren me. In groepen gebeurt alles wat ook in de maatschappij gebeurt. Het verschil is dat we in ons dagelijkse leven vaak te druk met van alles en nog wat zijn om aandacht aan de onderstroom te besteden. De onderstroom waarin de onuitgesproken projecties leven, de verlangens, de pijn, de jaloezie, de bewondering, de verliefdhecden. de angsten en de boosheid. In een groep die regelmatig bij elkaar komt, wordt de veiligheid zo opgebouwd dat er om te beginnen ruimte is om te zeggen wat je te zeggen hebt. Confrontaties en conflicten zijn het gevolg, maar mijn ervaring is dat daar achter de kans op contact ligt. De kans op contact zit in de frustratie. heb ik inmiddels duizenden malen mogen ervaren.
Ik ben deze weblog gestart om mijn ervaringen te delen. Mijn behoefte om al schrijvend te communiceren is groot. Natuurlijk wil ik in de eerste plaats graag gelezen worden, maar ik hoop dat wat ik schrijf reacties uitlokt. Je bent van harte welkom. Het is mijn intentie om iedere reactie serieus te nemen en te beantwoorden.
Tine van Wijk started her career as an editor and journalist for women’s, family and children’s magazines. After her study with the School for Gestalt & Psychosynthesis in Gent, Belgium, she founded in 1988 her own Gestalt practice in Amsterdam. She is fascinated by group dynamics and developed a training program that transformed itself into Gestalt Art Communication Groups. She teaches Gestalt in Russia and Ukraine and is a board member of the international AAGT, Association for the Advancement of Gestalt Therapy and a member of the NVAGT, Dutch/Flemish organization linked to the EAGT (European Association for Gestalt Therapy) and of the VNGN, Flemish Dutch Gestalt Network.
She wrote a book in Dutch about her Gestalt experiences and discoveries titled Áttention – What is it about? and is busy writing the English version, titled ‘Passion + Awareness = Compassion’.
art, music, Gestalt therapie, leadership, relations, philosophy, religions, aging, the soul